Niveaubepaling 2.0.

Na enkele jaren wedstrijden en toernooien gespeeld te hebben met en tegen diverse G-Basketploegen, constateerden wij en anderen dat er met onze formule van wedstrijden en toernooien best wel wat mis was. Geen probleem, want we waren in eerste fase zeer blij dat we onze groep G-Basketclubs zagen uitbreiden.

We merkten op dat er op het einde van een toernooi dag meer en meer mensen huiswaarts keerden met wat frustraties in de sportzak. Sommige kleinere spelers werden overwalst door grotere en struisere ballers. Andere wedstrijden werden ontsierd doordat twee tegen elkaar spelende ploegen van een (heel) ander niveau waren. Begrijpelijk daar we begonnen zijn met slechts één niveaugroep (door tekort aan ploegen). Gaande weg breidde dit uit naar drie niveaugroepen – High / Medium / Low – en nog iets later was er een wildgroei van niveau-terminologie. We geven een kleine bloemlezing: Medium-High / Low-Medium / Mid-Mid / echte Highs / lage lows, …

Tijd om dit aan te pakken en mei 2014 staken Rik Eggers (G-Basket BBC Geel) en Kris Cuppens (G-Basket Zolder) meerder malen de koppen bij elkaar en werkten ze een voorstel uit. Dit werd besproken met mensen van diverse andere G-clubs en nadien nog wat bijgesteld. Iets later werd dit voorgesteld aan alle toen bestaande G-clubs en enkel dagen later was niveau-bepaling 2.0. een feit.

Een grote stap voorwaarts !   

Hieronder sommen we even alle verschillende niveaus op.

Maar eerst nog een kleine niveau-impressie van de Geelse werking!

Laag niveau

Midden niveau

Hoog niveau

Een beschrijving van de niveau-divisies

Divisie 1

Division 1-spelers zijn G-basketters die hun weg vinden binnen het valide basketbal. Zij vallen (momenteel) uit de boot binnen het gewone G-circuit (uitz. Special Olympics). Enerzijds omdat er nog te weinig division 1-spelers zijn, anderzijds omdat ze Division 2 domineren en hier geen uitdaging meer in vinden. Unified basketball is een mooi alternatief voor deze spelers.
Game-info:
5 on 5
3 on 3
Bal nr 7 (herenbal)
Ringhoogte 3,05 m

Divisie 2 (vroeger high en medium high)

Division 2  is een groep van spelers, met een lichte/matige verstandelijke beperking, ASS of en motorische beperking, waarvan het niveau dicht bij het valide basketbalcircuit kan aanleunen.
In deze groep bevinden zich ook de spelers die niet opvallen maar door zich een ‘role’ aan te nemen in het team, zich perfect staande houden op dit niveau.
Minimum verwachtingen van de Division 2 speler (mits gerichte trainingen):
De FIBA-reglementen zijn volledig van toepassing.
Hoge ring en herenbal (tenzij een volwaardige dameswedstrijd, dan damesbal)
De speler heeft een grote waaier aan individuele fundamentals onder de knie.
De speler kan een lay-up vlot met de dominerende hand afwerken, zelf op training met de mindere hand.
De speler beheerst het teamconcept.
De speler als het team is coachbaar.
Het team kan zowel in aanval als in verdediging  eenvoudige individuele als teamopdrachten vervullen.
De speler en het team kunnen omgaan met individuele/team frustraties.
Game-info:
5 on 5
3 on 3
Bal nr 7 (herenbal)
Ringhoogte 3,05 m

Divisie 3 (vroeger medium)

Dit is de groep waar het meeste beweging in zit. Jonge spelers doorlopen dit niveau om door te groeien naar de Division 2, terwijl oudere Division 2 spelers hun carrière hier afsluiten. En er is een groep G-basketters die in Division 3 op hun eindniveau zitten en hier jaren kunnen in meedraaien.
Division 3 spelers zijn in staat perfect te spelen met de FIBA-regels., eventueel met kleine aanpassingen ( 24” – 8” – 3”). Deze spelers maken regelmatig loopfouten maar als de referee de overtreding fluit, weten ze vaak (of met korte toelichting van de referee) snel wat ze verkeerd gedaan hebben.
De FIBA-reglementen zijn van toepassing.
Er zijn kunnen enkele wijzigingen toegebracht aan de FIBA-reglementen maar dit is niet noodzakelijk. Indien de wijzigingen worden doorgevoerd, zijn deze enkel van toepassing op de alle seconden-regels van het basketbal.
Hoge ring en herenbal (tenzij volwaardige dameswedstrijd, dan damesbal)
De speler heeft de meeste individuele basis fundamentals onder de knie.
In wedstrijdsituaties worden er regelmatig fouten gemaakt tegen de basis fundamentals (Niet correct uitvoeren van de startdribbel, niet correct uitvoeren van de stoptijden)
De speler kan een lay-up met zijn dominerende hand afwerken maar is hier niet constant in.
De reflex om de mindere hand te gebruiken in het spel, is niet bij iedere speler aanwezig.
De speler/team heeft de basis van de individuele verdediging door, toch is in wedstrijdvorm de verdediging meer balgericht.
De speler/het team bijsturen vanaf de zijlijn wordt moeilijker.
De speler/ het team is in aanval vooral score-gericht.
Game-info:
5 on 5
3 on 3
Bal nr 7 (herenbal) / Bal nr 6 (vrouwenbal) als beide teams volledig uit dames bestaat.
Ringhoogte 3,05 m

Divisie 4

Divisie Funball

De Funball spelers komen niet/nooit toe om basketbal te spelen met de FIBA-regels. Het spelen en plezier hebben om op het basketplein te staan hebben voorrang op het winnen.
De Funball Division wordt 2 subdivisies onderverdeeld.
Funball Tall
Spelers boven 1m60
Game-info
3 on 3
Bal nr 6 (vrouwenbal).
Ringhoogte 3,05 m

Funball Small
Spelers kleiner dan een 1m60
Game-info
3 on 3
Bal nr 6 (vrouwenbal)
Ringhoogte 2,60 m